Zlatan är ingen Kurt Cobain

När han inte grusar österrikiska VM-drömmar uppfinner han mål som aldrig tidigZlatan Unplugged bildare gjorts och mitt i allt detta har Zlatan Ibrahimovic också hunnit lansera en mobilapp. Kommunikation direkt från Zlatan till fans har varit ett lanseringsmantra för appen med namnet Zlatan Unplugged.  Att sportstjärnor börjat använda sociala medier som en kanal för direktkommunikation till sina fans är inget nytt, dock är greppet med att skapa en egen mobilapp, i alla fall för mig, helt nytt. En utvärdering av Zlatan Unpluggeds två första veckor är därför på sin plats.

När nyheten kom att Zlatan skulle lansera en mobilapp beskrev media det som att Zlatan hugger av en journalistisk mellanhand i kommunikationen till sina fans. Initialt känns detta hur spännande som helst, Zlatan har sedan länge haft en frostig relation till svensk media. Aftonbladet-bojkotten efter att en artikel publicerats med en fejkad kontaktannons från Zlatan, är kanske det mest uppmärksammade tillfället Zlatan gått i klinch med media. Det finns även de tillfällen han ilsket rutit till mot svenska och utländska journalister. Med detta i åtanke kunde jag inte tolka det på ett annat sätt som att Zlatans tålamod gentemot media brustit än en gång. På sätt och vis är Zlatan Unplugged en uppgörelse med media, tyvärr på helt fel sätt.

Zlatan använder sin app för att undvika media, samt i sin roll som lagkapten för det svenska landslaget att undvika ansvar. För som lagkapten förväntar jag att Zlatan tillbringar mer än 54 sekunder i den mixade zonen, den plats på en fotbollsarena där journalister får chansen att träffa spelarna.  Efter segern mot Österrike var 54 sekunder allt journalister fick av Zlatan, sedan hänvisade han till sin nya app och smet ut ur lokalen, som om Zlatan Unplugged vore ett slags get-out-of-jail free-card. Journalister fick alltså inte en hel minut med Zlatan efter matchen, medan matchens första svenska målskytt Martin Olsson pratade med journalister i 6 minuter.  De tankar Zlatan delade med sig av på Zlatan Unplugged var endast plattityder, ”Vi kämpar för varandra” är enligt Zlatan anledningen till att Sverige slog Österrike.  Kvalitativ journalistik lyser med sin frånvaro.

I och med den mediala masshysterin som existerar kring Zlatan så borde Zlatan Unplugged vara ett utomordentligt sätt för Zlatan att bygga sitt varumärke. Vad sägs om utöver en post-matchintervju att även skriva ett traditionellt blogginlägg om sin senaste jakttur, en relativt nyfunnen hobby hos Zlatan.  Visa människan bakom fotbollsspelaren. Dessutom skulle appen den här månaden fungerat väl för att bringa klarhet i frågan om han skulle eller inte skulle besöka en dödssjuk ung bosnisk pojke, som i en sista önskan vädjat efter ett möte med Zlatan. Svenska medier rapporterade att mötet inte skulle bli av medan bosniska medier rapporterade motsatsen.

När jag hör ordet Unplugged tänker jag osökt på Nirvanas Unplugged-album från 1994. Ett album där Kurt Cobains plågade sårbarhet inte kan gömma sig bakom skrålande elgitarrer. Zlatan är tyvärr ingen Kurt Cobain. Skulle Zlatan våga ha en promille av Cobains öppenhet skulle Zlatan Unplugged ha alla möjligheter att kunna bli lika bra som Nirvana Unplugged.  Zlatan Unplugged är fortfarande i sin linda, tilltaget känns rätt men än så länge är utförandet helt fel.

About Jakob Persson

Praktikant på Text100 som gillar oxfordskjortor och vinbarer i Florens.
Tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>