Ungdomar lämnar Facebook för mobilappar

Reuters skriver om att många ungdomar nu väljer att överge Facebook till förmån för nya, sociala mobilappar. Appar som Kik och WhatsApp är instant messaging-appar med sociala funktioner för att dela innehåll snabbt och enkelt - och de tar nu användare från väletablerade sociala nätverk.

Att Facebook har problem är det inte någon tvekan om. Bara för några månader skrev jag en post om att 2013 skulle bli ett make-it-or-break it-år för Facebook. Mycket har hänt på några månader efter det. Om man tittar på SocialBakers statistik för de tre senaste månaderna på Facebooks största marknader så ser det ut såhär:

Facebook_antal_användare

 

Vi kan jämföra det med hur det ser ut om man tittar på de sex senaste månaderna, då statistiken var betydligt positivare:

Facebook_antal_användare_2

Den tydliga trenden är att de marknader där antalet Facebookanvändare fortfarande växer är länder med en sen internetutveckling, annars sjunker antalet. Om man tittar på vilka av top-20 länderna som har en positiv utveckling under den senaste tremånadersperioden så är det Brasilien, Turkiet, Filippinerna, Colombia och Egypten. Och inte ens de står för särskilt höga tillväxtsiffror.

Det finns fler än en orsak till Facebooks utmaningar. Att många ungdomar nu väljer att fly kan bero på att nätverket har blivit till för mycket av en norm för att de ska känna sig hemma där. Det har inte bara att göra med att de ungas föräldrar och kanske mormödrar finns på Facebook – det handlar nog mer om att de vill skapa sina egna plattformar utan att vara en del av “etablissemanget”.

Att Facebook anklagats för att favorisera annonsörerna på bekostnad av användarna har även det fyllt på den våg av badwill som drabbat Facebook på senare tid.

Att det är just mobilappar som nu utmanar Facebook torde vara oroande för företaget. De har tydliggjort att mobilt är ett proriterat område och de har bevisat det, bl a genom Instagram-förvärvet. På torsdag ska de också presentera ett “Facebook new home on Android”, och det spekuleras om att detta kanske ska vara den nya Facebooktelefonen i samarbete med HTC som det länge har pratats om. Frågan är dock om en ny telefon är det som Facebook behöver för att lyckas inom mobilsegmentet? Personligen tror jag att de skulle vinna mer mark inom det mobila området genom att arbeta mer aktivt mot appuvecklare och göra det möjligt att utveckla appar mer djupgående och effektivt.

Spännande utveckling är det dock och jag ser fram emot vad torsdagens lansering kan vara!

Tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>