Tre höjdpunkter från veckan

Jag tänkte fortsätta på Text100s fredagstema och lyfta fram tre höjdpunkter;  veckans virala, veckans inspiration och veckans modigaste.

Veckans virala

Först appen ”Zlatan Unplugged” (som vi tidigare skrivit om här på bloggen) och nu är även fotbollstjärnans officiella instagramkonto här. För en vecka sedan dök det upp, instagramkontot ”Iamzlatanibrahimovic”. I skrivande stund har Zlatan lyckats få 15 540 följare med bara en bild upplagd.

Veckans inspiration

Fords nya bil Kuga Titanium X, som står uppställd på Centralstationen i Stockholm, tar twittrandet till nya nivåer. Med en teknik som tidigare inte har använts i Sverige ska bilen själv kommunicera och interagera med sina åhörare via Twitter. Sensorer placerade på bilen kommer registrera vad som händer runt omkring och på så sätt kunna kommunicera de olika budskapen vidare. Än så länge har bilen twittrat 4 893 tweets och har 25 följare. Mycket intressant skapelse, tycker jag!

Veckans modigaste

Efter den senaste trosreklamen från Sturegallerian är nu nästa reklam här med en något sexistisk ton. Det är Media Markts tyska reklam som dubbats till svenska och som bjuder på stereotypa könsroller inför julen. Reklamen har fått samma negativa kritik som troschoken i gallerian, denna gång dock ännu inte riktigt lika uppmärksammad. Såhär kommenterar Media Markts kommunikationschef kritiken:

– Vi har satt ihop en slags realityshow med olika ungdomar. Vi ville ta vår reklam ett steg längre och belysa glädjen i vad hemelektronik gör för kunden med en humoristisk twist.

Kampanjen bidrar indirekt till ett samhälle där kvinnor inte tas på allvar och får lägre lön för samma arbete och där män till exempel får mindre tid med sina barn. Även om jag inte tycker att denna typ av reklam bidrar till något gott, får man väl ändå tycka att det är ”modigt” av Media Markt att marknadsföra reklamen just i Sverige, som ändå anses som ett hyfsat jämställt samhälle.

 

Tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>