To-Do!

Fredag, sen eftermiddag och snart är det helg – underbart måste man väl ändå få säga. Men, för att riktigt kunna slappna av och känna att man kan njuta av helgen är det ju skönt att veta att man är klar med det man skulle göra denna vecka. Jag vill med detta inlägg slå ett slag för något som verkligen ligger mig varmt om hjärtat; listor. Listor i alla dess former är något som jag kommer på mig själv med att använda hela tiden och oavsett vad det gäller. Just nu har jag bredvid mig en lista på saker jag ska ha avklarade innan det är dags att stämpla ut för den här veckan och nu har jag kommit till punkt ”Skriva ett blogginlägg”. Var denna kärlek till listan kommer ifrån har jag svårt att svara på, kan vara en kombination av arv och miljö som med så mycket annat, men främst tror jag att det handlar om ett mått av kontroll/strukturbehov i kombination med en insikt om att jag faktiskt inte kan hålla allt i huvudet hela tiden.

Den första typen av lista som jag tror att jag, och säkert många där ute med mig, ägnade mig åt var vad vi skulle kunna kalla ”Topp-listan” en listform som kan återfinnas i diverse olika former där man rankar något i fallande eller stigande skala utifrån något speciellt kriterium eller preferens. När det gäller musik är detta en vanligt förekommande list-form och jag skulle vilja passa på att tipsa om Rolling Stone Magazines Topp 500-lista över de bästa låtarna genom tiderna. En annan starkt förkommande lista som mest kopplas samman med matvaror och används främst som ett stöd för minnet är den så kallade ”Inköpslistan”. Min favorit är nog ändå den listan som föranledde att detta blogginlägg skrivs just nu, allas vår ”Att-göra-lista”, eller To-Do som jag gärna märker mina med. Som erfaren listtillverkare tänker jag här ge er en tipslista på vad ni kan tänka på när ni ger er på att skapa egna eller om ni vill ta de ni redan gör till nästa nivå.

  1. Layout – Som så mycket annat är paketering och presentation av stor vikt. Se till att listan är tydlig utan för mycket krusiduller, skriv i läsbar handstil och pryd gärna listan med varierande punkter. Här kan jag rekommendera stjärnan byggd av tre streck som är lite av en personlig favorit.
  2. Belöning – Se till så att punkterna du skriver ner inte är allt för omfattande. Bryt då hellre ner i uppgifter som känns snabbt genomförbara. Detta ger dig större möjlighet att stryka saker på listan vilket ger en känsla av belöning och att du jobbar på bra mot dina uppsatta mål. Ett litet tjuvknep som man kan använda för att ge sig själv en liten push inledningsvis är att skriva upp en eller två uppgifter som redan har avklarats vilka då lika snabbt kan strykas.
  3. Placering – En avgörande faktor för framgångsrikt användande av To-Do-listan är att du har den nära till hands och att den inte försvinner i en hög av annat papper. Du vill inte lägga tid på att leta efter din lista eller behöva skriva en ny vilket skulle gå emot hela principen med att vara mer effektiv med hjälp av listan. En penna som To do listständigt är vid listan är även det att föredra så att du kontinuerligt kan stryka avklarade uppgifter. Jag kan tycka att det duger gott med att placera sin lista på papper men det finns även andra möjligheter där Helene Billgren bland annat har visat på en inspirerande lösning.

Hoppas ni har hunnit med det ni ska ha gjort denna vecka och får njuta av en riktigt härlig helg!

 

About Isabelle Evers

Isabelle är kommunikationskonsult på Text100 i Stockholm och även ansvarig för kontorets Digital Dog, Rufus.
Tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to To-Do!

  1. Malin says:

    Hahaha klockrent!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>