@Sweden – smaklöst eller ett bevis på yttrandefrihet?

Det första som slår mig när jag läser om initiativet  @Sweden  som VisitSweden står bakom är: hur roligt är inte det här?! Jag klickar mig  in på twitterkontot, skummar igenom lite tweets från veckans svensk som är Sonja (en 27-årig tvåbarnsmamma bosatt i Göteborg) och går sedan vidare till Curators of Swedens hemsida för att läsa lite om de tidigare twittrarna.

Jag bläddrar igenom ett tjugotal svenskar i alla åldrar och med olika livsstilar, bosatta i olika delar av Sverige och tänker,  så det här är Sverige för resten av världen? jag gillar det!

Vi får bl.a. träffa Jack Werner som är egenföretagare, Hasan Ramic, som bor i Stockholms förort och försörjer sig på sina hobbys, prästen Anna, den lesbiska truckföraren Hanna, före detta skönhetsdrottningen Anna-Karin, den musilimska advokaten och tvårbarnsmamman Cherin och sist men inte minst, kontroversiella Sonja som har väckt en hel del uppmärksamhet nationellt och internationellt. Bl.a. Dagens Media och The Wall Street Journal har skrivit om hennes kontroversiella tweets om judar och på mindre än ett dygn har @Swedens följare ökat med nästan 15 000 följare.

Sverige är det första landet i världen som har satt landets officiella twitterkonto fritt i folkets händer. Varje vecka väljs en svensk ut som under sju dagar får twittra fritt och vara Sveriges ansikte uttåt. Hittills har över 20 svenskar fått twittra om sin vardag och sina tankar för nära 40 000 followers. Jag vet att det finns några regler de utvalda twittrarna måste hålla sig till men de är få och jag hittar dem varken på Curators of Swedens hemsida eller twitterkonto. Det som dock är tydligt är att ordet är väldigt fritt, vilket veckans twittrare Sonja visar med sina kontroversiella poster om judar,  som dessutom får stöd av Visit Sweden. Maria Ziv, marknadsdirektör på Visit Sweden säger följande i en artikel i Metro.:

Vi går inte in och censurerar henne. Hon har uttryckt sig olyckligt, men har inte brutit mot lagen.Vi vill visa upp Sverige som ett öppet och nytänkande land där det är okej för medborgare att uttrycka sina åsikter.

Jag tycker personligen att detta är ett kul initiativ som visar ett nyanserat Sverige. Jag  får ett leende på läpparna av att läsa om alla dessa olika personer med olika bakgrunder som jag ser på bild. Det här är Sverige. Vi är Sverige. Vardagligt, mångkulturellt, färgstarkt, vågat, innovativt och emellanåt kontroversiellt. Med våra olikheter och likheter, precis som själva initiativet som har kallats för ett vågat och annorlunda experiment av omvärlden.

Sedan att det kan spåra ur ibland och gå fel, eller ske oplanerade händelser (som medieuppståndelsen kring Sonjas inlägg) är som alltid en del av experiment  som sker på sociala medier. Frågan som jag dock ställer mig är om det kanske krävs tydligare riktlinjer och regler för twittrarna att följa? Det är trots allt vardagliga människor, oftast med knappt någon medievana eller erfarenhet av hur man ska uttrycka sig offentligt. När man ger ett sånt stort ansvar till det svenska folket- att representera en hel nation, bör man även kanske hjälpa och coacha dem att göra det på bästa möjliga sätt?

Sonjas tweets om judar var nog inte menade att vara nervärderande. Jag tror att det var hennes försök att lättsamt skämta om ett annars så allvarligt ämne. Däremot kunde hon kanske ha gjort det på ett mycket bättre sätt. Enligt min åsikt ligger dock inte ansvaret på Sonja lika mycket som det ligger på VisitSweden som  bör se över samt utvidga de riktlinjer de har satt för sina twittrare.

Det är  fantastiskt att yttrandefriheten  i denna medieuppståndelse får representera Sverige, däremot är det tråkigt att även okänslighet och okunskap gör det.

Min slutsats är att @Sweden är ett bra och lyckat initiativ som kan bli bättre.  Jag är nyfiken på vad ni tycker?

About Tamara Samadi

Tamara Samadi är kommunikationskonsult på Text100 i Stockholm.
Tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>