Slipa på din presentation med 5 nyttiga tips

Som kommunikatör eller marknadsförare är det viktigt att kunna uttrycka sig bra i skriftlig form för att engagera läsaren. Men, den orala presentationen är minst lika viktig att bemästra då vi ofta sitter i sälj- och budgetmöten, och för att kunna göra ett avtryck hos publiken krävs samma princip som när vi skriver en text; engagemang. Om du inte visar engagemang för presentationen kommer publiken att tappa intresse och surfa efter nyheter på telefonen som är roligare än ditt sömniga förslag. Jag vill inte utgöra mig för att vara ett fulländat proffs på presentationsteknik, men har samlat på mig en hel bra del tips som hjälpt mig och förhoppningsvis också kan hjälpa er att bli ännu vassare. 

 

Låt presentationen handla om din publik. Inte om dig

Enligt teorin drivs vi människor främst  av ett egenintresse. Vi lyssnar aktivt på det som vi själva gynnas av och som kan lösa våra problem. För att kunna lösa publikens problem måste du göra din research ordentligt. Det viktigt att du studerar din publik och kartlägger deras intressen, behov, problem och uppfattningar för att engagera dem.

Skippa den tråkiga Powerpointen

Skippa det som alla andra tjatar ut.Think outside the box eller rättare sagt think outside the Powerpoint. Testa gärna andra presentationsformer såsom Prezi som garanterat kommer att göra din tråkiga budgetpresentation lika sagolik som en Tim Burton-film. Säg hej då till statiska slides och välkomna en levande och fartfylld värld fylld med roliga teman och actionfyllda in- och utzoomningar.

Fokusera

Det viktigaste för dig är att fokusera på varför inte vad. Motivera, inspirera och få publiken att engagera sig och reagera.

If history were  taught in the form of stories, it would never be forgotten – Rudyard Kipling

Forskning visar att när vi lyssnar på en tråkig powerpointpresentation aktiveras en begränsad del av hjärnan; Brocas och Wernicks del. Det som sker är att vi tar emot språket till dessa hjärndelar och kodar om orden till mening. Det är allt. Däremot, när vi hör en bra historia stimulerar vi ännu fler delar i hjärnan och kan därmed förändra hur vi agerar. När historien arbetar på detta sätt kan den synkronisera med andra personer som vi berättar historien för. Vad som sker då är att vi planterar ideér, tankar och känslor i lyssnarens hjärna vilket kan förändra deras agerande i livet.

Övning ger färdighet

Den här avslutande punkten är så uppenbar att jag inte ens ska behöva ta upp den, men tyvärr så missar många att toppa sina presentationer för att de inte övat tillräckligt. Från retoriksällskapet har jag samlat några nyttiga tips på hur man övar: Undvik högläsning, visualisera dina framgångar och öva dig framför en spegel/familj/vänner eller kollegor.

10251145144_6ff9c5c365_c

Lycka till! 

Tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>