Har du nätverkspanik?

network

Är det snart dags för fredags-AW? Kanske har din kollega frågat dig om du vill hänga på och träffa hennes vänner och bekanta efter jobbet i dag?

Är du en av dem som snabbt tackar ja till inbjudan och tycker att det här ska bli jättetrevligt? Att träffa nya människor är det bästa du vet. Det ger oändliga möjligheter att bygga affärsrelationer och få nya vänner att bjuda in till parmiddagar och spelkvällar. Eller är du en av dem som säger att du tyvärr är upptagen fast du egentligen inte har några planer alls för kvällen? Du kanske helt enkelt inte tycker att det känns bekvämt att träffa en massa okända människor.

Vilken personlighetstyp är du? Även om du arbetar med kommunikation är det inte säkert att du känner dig superbekväm på företagsevents och i andra nya sociala sammanhang. Lugn du är inte ensam, få personer är fulländade mingelproffs. Oavsett vilken kategori du tillhör tror jag att dessa nätverkstips kan vara till hjälp i jobbsammanhang för de flesta av oss.

1. Var sann mot dig själv

Dra nytta av dina befintliga styrkor i stället för att fokusera på dina svagare sidor. Är du mest bekväm med att lyssna på en konversation i stället för att leda den – gör då det.

2. Välj events med omsorg

Välj ut de event som ger dig bäst möjligheter att nå dina mål – vare sig det gäller nätverkande, lära sig nya saker eller bara att ha roligt. Försök inte att gå på alla events. Då finns det en risk att du på grund av tidsbrist spenderar den mesta tiden på eventen med att kolla jobbmailen i mobilen i stället för att vara riktigt närvarande.

3. Tänk igenom vad du vill ge för intryck

Ge utryck för engagemang, lyssna noga på kommentarer och ställ frågor som visar ditt intresse och dina styrkor på ett elegant sätt när du pratar med någon i en grupp.

4. Erbjud din hjälp

Erbjud dig att hjälpa till under eventet.

5. Ställ dig i kö

Har du helt plötsligt ingen att prata med? Det behöver inte bero på att du inte är en trevlig samtalspartner. Ställ dig i kö någonstans, kanske till toaletten eller till baren. Det ger dig möjlighet att inleda nya konversationer med den som står bredvid.

6. Sätt utmanande men nåbara mål

Målen kan exempelvis handla om antalet personer du vill nätverka med eller vilka budskap du vill förmedla.

7. Visa i stället för att berätta

Berätta inte hur fantastisk du är, visa det i stället genom att exempelvis vara hjälpsam och bjuda på dig själv.

8. Gör research

Förbered dig genom att ta reda på information om företaget som håller eventet eller fråga din kollega om personerna ni ska träffa. Tänk även gärna igenom några frågor som du vill ha svar på.

9. Lyssna

Gör dig medveten om personen eller gruppen du pratar med och försök att bidra till en balanserad konversation i stället för att dominera den. Lyssna noga på vad som sägs för att kunna ställa relevanta frågor.

10. Följ upp

Följ upp med de intressanta personer du träffar. Om du inte följer upp och skapar en relation blir det väldigt svårt att bygga ett starkt nätverk.

About Malin Gerentz

Malin Gerentz är kommunikationskonsult på Text100 i Stockholm och arbetar med kunder både inom B2C och B2B.
Tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>