Franska videovigslar och italienska bloggar – sociala medier när de är som bäst

Under sommaren kopplades en fjortonårig flickas självmord samman med hemsidan Ask.fm. Idag hemsöker mobbning barn i hemmet på grund av sociala medier. Det är självklart en tragisk baksida av sociala medier. Jag vill därför lyfta två positiva exempel där sociala medier spelat en stor och viktig roll.

Google Plus blev nyckeln som öppnade den franska samkönade äktenskapsdörren. En dörr som tidigare varit förseglad med både lås och bom. Redan innan det blivit tillåtet för samkönade att gifta sig i Frankrike hade flera franska homosexuella par blivit vigda över Google Plus-appen Hangouts i ett samarbete med föreningen Tous Unis Pour l’Egalité (Enade för jämlikhet). Hangouts är ett videokonferenssystem som tillåter tio datorer att delta i ett videosamtal på en och samma gång. Via Hangouts vigdes homosexuella par av en borgmästare i Belgien, där samkönade äktenskap redan var tillåtet. Det går att spekulera i tid och evighet hur stor påverkan Tous Unis Pour l’Egalité-kampanjen har haft på lagstiftningen, oavsett så är det ett ypperligt exempel på hur sociala medier kan förändra liv.


Det är dock inte bara i Frankrike sociala medier har haft stor genomslagskraft i politiska frågor. Vänd blicken mot Italien, där landets mest lästa blogg inte är en modeblogg. Det är istället Beppe Grillos blogg, ledare för den politiska rörelsen Moviemento cinque stelle (Femstjärnerörelsen), som toppar listan. Moviemento cinque stelle var dessutom den mest sökta politiska termen på Google Italia förra året, enligt Google Trends. I ett land där Silvio Berlusconi härskar över de traditionella medierna har Grillo sökt sig till andra marker. I valet tidigare i år slutade Grillo trea med fyra procentenheter mindre än politiska tungviktare som Berlusconi och Pier Luigi Bersani. Grillo har med sin blogg hittat en kanal där hans röst och budskap hörs högt och tydligt.

I den svårbemästrade italienska medieterrängen bryter Grillo mark med sitt bloggande, han får ut sina åsikter i ett annars tillknäppt medielandskap. Det är livsviktigt för att få en välfungerande demokrati, fråga bara Voltaire. Samtidigt i Voltaires hemland har tre speciella ord inte känts så här levande sedan en viss bastilj stormades en varm sommardag 1789. Tous Unis Pour l’Egalités videovigslar gör det nu också möjligt för homosexuella par i andra länder, där samkönade äktenskap fortfarande inte tillåtna, att gifta sig.

I en tid där nätmobbning skvalpar i sociala mediers dystra kölvatten, påminner videovigslar och Grillo oss om de positiva möjligheter som finns med sociala medier.

About Jakob Persson

Praktikant på Text100 som gillar oxfordskjortor och vinbarer i Florens.
Tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>