Från teori till Praktik – Att praktisera på Text 100

Som liten fick jag lära mig att övning ger färdighet. Som lite äldre kan jag inte annat än att instämma och konstatera att detta uttryck faktiskt stämmer. Ett sätt att närma sig färdighet och skaffa sig yrkeserfarenhet kan vara att göra en praktikperiod. Därför valde jag att praktisera på Text 100.

Jag har sedan flera år tillbaka haft ett växande intresse för marknadsföring och kommunikation. Nyfikenheten har lett mig mot kommunikationsbranschen och PR-yrket. Att komma rakt in i det dagliga arbetet på en PR-byrå har gett mig en unik möjlighet att på en relativt kort period få en känsla för vad det innebär att arbeta som PR-konsult och vad som krävs.

Som praktikant på Text 100 får man från dag 1 möjligheten att utvecklas i rollen som PR-konsult. Tillsammans med de andra PR-konsulterna placeras praktikanten i olika kundteam inom B2C eller B2B och deltar i varierande uppgifter inom PR utifrån sin egen kompetens. Under min praktikperiod har jag hittills haft chansen att pröva uppgifter som att sammanställa medierapporter, omvärldsanalys, informationssökning, delta i pitch och mycket mer. Beroende på vad som står på agendan för kunden för tillfället kan praktikanten även få chans att delta i uppgifter såsom medieträning, pressrelease, event, kriskommunikation, för att nämna några aktiviteter.

Steget från teori till praktik har delvis förändrat min syn på PR. När man löser kommunikationsuppgifter i teorin slipper man förhålla sig till en föränderlig omvärld. I praktiken ändras förutsättningarna för uppgiften varje dag, om inte oftare. Då gäller det att vara flexibel och att snabbt kunna ställa om till de nya förutsättningarna. Att hela tiden tänka om distraherade mig till en början, men ju mer jag lär mig under min praktik desto mer uppskattar jag spänningen i att inte veta från början exakt hur det färdiga resultatet kommer att se ut.

Det är väldigt lätt att tro sig veta vad ett yrke innebär. Men det är först när man får chans att pröva som man kan bilda sig en verklig uppfattning. En praktikperiod är en utmärkt möjlighet att utmana både teoretiska studiekunskaper och påhittade yrkesvisioner.

Vill du lära dig PR-yrket från grunden och sätta dina teoretiska kunskaper i ett sammanhang kan jag varmt rekommendera en praktikperiod. Vill du dessutom göra din praktik på ett kontor med en öppen och glad stämning kan jag varmt rekommendera att du söker till Text 100!

Efter att ha praktiserat på Text 100 en tid så skulle jag också vilja ge några tips på vägen till framtida praktikanter:

  1. Läs tidigt på om branscherna där kunderna verkar. Ju mer du kan om kundens bransch desto enklare är det att förstå tankegången bakom olika PR-strategier och aktiviteter.
  2.  Var öppen inför nya uppgifter och utmaningar du ställs inför. Om du är osäker är det bara till att fråga dina nya kollegor. Även dina nya kollegor vill att du skall få ut så mycket som möjligt av din praktikperiod.
  3.  Ta till vara på det unika tillfället av att arbeta i team tillsammans med erfarna och professionella PR-konsulter. Lär av hur de arbetar och be om feedback.

Text 100 söker praktikanter för våren 2013 nu – passa på och sök!

About Angelica Larsson

Praktikant på Text100
Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>