Facebook och mobilen blir ett med nya Facebook Home

Som en före detta ”anti-facebook” person så tycker jag just nu att det är lite synd att jag inte var mer på hugget när alla andra var det. Jag har insett att nu när mitt eget intresse väckts gällande detta sociala nätverk som jag innan uppfattat med lite lätt avsmak så verkar det som att alla andra tröttnat och valt att ta en paus från Facebook. Typiskt. Men på ett sätt kan jag förstå varför.  Allt fler statusuppdateringar verkar numer bara bestå av reklam eller av Facebook vänners ”gillningar” och även den typ av spridning har fått en ”touch av reklam” över sig.

Allt fler studier och undersökningar visar att det en gång heta Facebook börjat svalna på riktigt. Anders skrev i sitt senaste blogginlägg om just detta och hur appar blivit ett attraktivare alternativ för ungdomar. I nyhetsflödet dyker det dagligen upp artiklar som skriver om hur du bäst lämnar ditt ”online –liv” bakom dig och hur man avslutar sina konton för gott . Facebook meddelade nyligen att de kommer att börja ta betalt för tjänsten att skicka meddelanden om meddelandet riktar sig mot personer utanför ens sociala nätverk och det kanske inte riktigt fått tummen upp av alla.

Därför hajade jag till lite extra nu i veckan när jag fick se nyheten om att  Facebook skulle lansera sin nya applikation och valde  av ren nyfikenhet därför att ta en närmre titt på Facebook Home som kommer att släppas imorgon.

Facebook Home är ett så kallat ”skalprogram” för android mobiler som ska placera det sociala nätverket i centrum på mobiltelefonen. Den nya funktionen kommer att lanseras i samband med HTC First den 12 april via Google Play och kommer att kunna laddas ner gratis för alla vars android mobil är kompatibel med den nya applikationen. På Youtube har Facebook lagt upp ett klipp som ska visa hur företaget själva vill att den nya skalfunktionen ska uppfattas med beksrivningen “Facebook Home puts your friends at the heart of your phone”:

Facebook Home är ett sätt att integrera sitt nuvarande Facebook-konto i mobilen med nyhetsflöde, chatt-funktion och meddelanden och på så sätt “smälta samman” Facebook med mobilen. Det nya skalprogrammet vänder sig till dem som i första hand inte kan tänka sig vara utan Facebook. Både hemskärmen och den låsta skärmen kommer att vara ett nyhetsflöde 24/7 –i appen heter det Cover Feed. Man kan alltså direkt ta del av vad ens vänner delar med sig av på Facebook och slipper på detta sätt ”klicka in sig” på Facebook. En av de mer hypade funktionerna i Facebook Home är den nya chatt funktionen – Chat Heads. Du får meddelanden (med avatarbild) som poppar upp direkt på skärmen från dina vänner under en konversation även när du håller på med annat på mobilen och som alltså kan överlappa andra appar och svara på meddelanden direkt. Chat Heads kommer att fungera med den vanliga sms funktionen och Facebook Messenger. Facebook Home kommer till en början vara tillgänglig till följande mobiler:  HTC One, tHTC One X, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy Note II och Samsung Galaxy S4 som kommer  att släppas snart.

För egen del kan jag tycka att det hela känns som att Facebook vill trycka in Facebook i mobilen (och därmed i ens ansikte) en gång för alla och på så sätt vara helt säkra på att ingen missar något av aktiviteten på Facebook genom den nya lanseringen och framför allt inte glömmer eller går ur Facebook.  Utöver det känns det som att man kan klara sig rätt bra utan Facebook Home. Facebook Home verkar enbart underlätta hanteringen av Facebook på mobilen genom att hela tiden ”vara där” och frågan är om man verkligen vill det? Vissa experter går till och med så långt som att varna företag att använda den nya applikationen eftersom man inte vet hur hackarvänligt eller inte programvaran är ännu.

Det är även planerat att införa reklam och mindre “ads” i Cover Feed. Reklamen kommer då att finnas på såväl hemskärmen som på den låsta skärmen i mobilen vilket säkert kommer att utlösa en och annan reaktion. Det blir intressant att se hur Facebook Home kommer att påverka Facebooks status, om alls? Tiden får utvisa, kanske blir det ett sätt att blåsa liv i ett community som många väljer att ta en paus ifrån, kanske blir det bara tummen ner.

About Minna Moisio

Praktikant på Text100
Tagged , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Facebook och mobilen blir ett med nya Facebook Home

  1. Text100s praktikant @minnamoisio skriver om sina tankar om nya Facebook Home: http://t.co/gFDUsRl6vR

  2. @annikajf says:

    RT @Text100Sthlm: Text100s praktikant @minnamoisio skriver om sina tankar om nya Facebook Home: http://t.co/gFDUsRl6vR

  3. Per says:

    Tack för dina tankar..

  4. Vilma Mori says:

    En väldigt intressant och spännande artikel!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>