Creddigt att hålla sig borta från Facebook?

Facebookskolans blogg läser jag att Facebook fick sju nya användare i sekunden 2011. Enligt den senaste officiella siffran har Facebook över 800 miljoner aktiva användare världen över och kan enligt vissa beräkningar nå en miljard redan i augusti. I Sverige har nästan varannan person ett Facebook-konto. 

Samtidigt som antalet aktiva användare uppenbarligen ökar kan jag inte låta bli att fundera lite över det som siffrorna inte visar – hur ser vår aktivitet på Facebook ut? Det skulle vara intressant med statistik om vad vi faktiskt gör där efter att vi loggat in.

Bland mina vänner hör jag ofta att de har tröttnat på Facebook. ”Jag har inte varit inne på två veckor nu, det känns befriande” eller ”Jag går inte in på Facebook längre, det händer ändå aldrig något roligt där” är bara två exempel av många. Av dessa kommentarer skulle man kunna tro att de inte spenderar så mycket tid på Facebook. Men när någon i bekantskapskretsen deklarerar sin förlovning eller publicerar ett roligt klipp dröjer det sällan länge innan de tryckt på gilla-knappen. Det verkar onekligen finnas många som, även om de sällan uppdaterar sina egna statusrader, är betydligt mer frekventa spanare. Det talar dock ingen högt om. Få vill erkänna att de ägnar tid åt att spana efter mer eller mindre relevanta nyheter om sina vänner och bekanta på Facebook.

Själv gillar jag att hålla koll genom Facebook och tycker det är smidigt att hålla mig uppdaterad om mina vänner, som jag inte har möjlighet att träffa varje vecka, eller ens varje månad. När vi sedan ses behöver vi inte gå igenom allt man gjort sen sist utan kan umgås på ett djupare plan. 

Jag förstår inte riktigt varför vi inte vill vara mer öppna med Facebook-spaningen. Det upplevs inte som opassande att fråga en bekant som man stöter ihop med i mataffären om vad som händer i hans eller hennes liv just nu. Få tycker inte heller att frågor om andra personer i bekantskapskretsen, i stil med ”Det var längesen jag träffade henne, vet du vad hon jobbar med nu?” känns påträngande. Ändå är det inte riktigt rumsrent att hålla koll på vännerna genom Facebook. Och detta trots att informationen finns där helt öppet redovisad, för alla som önskar se den.

Kanske beror det på att vi inte vill skylta med att vi spenderar värdefull tid på Facebook, eftersökandes digitala uppdateringar från våra vänner, i stället för att träffa dem in real life. Eller är det helt enkelt så att det blivit creddigt att ogilla Facebook?  Vad tror ni?

About Malin Gerentz

Malin Gerentz är kommunikationskonsult på Text100 i Stockholm och arbetar med kunder både inom B2C och B2B.
Tagged , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Creddigt att hålla sig borta från Facebook?

  1. Anders says:

    Det kan nog vara sant så som du observerat att det blir “creddigt” i vissa kretsar att inte vara på Facebook. Det har säkert till viss del med Facebooks storlek och utbredning att göra. Sverige gick nyligen över 50 % i Facebook-penetration bland befolkningen och så fort något få för stor spridning vill vissa undvika det för att inte vara som alla andra. Det kan också ha att göra med “kramkalas-tonen” som används på Facebook ibland, som även jag kan finna tröttsam, som beskrivs bra i den här artikeln: http://www.svd.se/kultur/trottsamt-kramkalas_6672442.svd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>